petos lautasella

petos lautasella

Mats-Eric Nilsson on ruotsalainen toimittaja, joka työskenteli yli 30 vuotta uutistoimittajana. Eräänä päivänä hänen ollessa perheensä kanssa jäätelöllä hänen veljensä huomio kiinnittyi hänen ostamansa pistaasin makuisen jäätelön tuoteselosteeseen.

Jäätelössä olleiden lisäaineiden ja raaka-aineiden luettelo hämmästytti heitä. Väri esimerkiksi ei ollut peräisin pistaasista vaan E-koodeista ja pinaatista. Tuon kesäisen jäätelö-hetken jälkeen Mats-Eric Nilsson alkoi tutkia ja selvittää, mitä meille syötetään ja mitä ruokateollisuus meiltä salaa. Tuosta tutkimuksesta syntyi kirja Petos lautasella (WSOY 2008).

Hän alkoi selvittää eri ruokien, elintarvikkeiden ja lisäaineiden valmistus prosesseja ja löysi pöyristyttää tietoa siitä, kuinka meille tietoisesti sallitaan myydä epäterveellisiä ruoka-aineita ja ennen kaikkea lisäaineita.

Itselläni kirjan kohta, jossa käsiteltiin makeutusaineita herätti kiinnostusta. Olen jo pitkään ihmetellyt kuinka meille sallitaan myydä ja mainostaa tuotteita sloganilla “Ei lisättyä sokeria”. Tuoteselosteita tutkiessani pisin ainesluettelo sisälsi seitsemää eri sokeriin rinnastettavaa tai synteettisesti valmistettua ainetta. Inverttisokerisiirappia, melassia, sukraloosia, aspartaamia, ksylitolia, maissitärkkelystä ja muunneltua maissitärkkelystä. 

Kirjan kohdassa silmääni pisti eniten seuraava kappale.

“Uusin lisäaine (kirja vuodelta 2007) on sukraloosi (E 955). Se koostuu muunnetusta sokerimolekyylistä, joka sisältää klooriatomeja ja on 600 kertaa niin makeaa kuin tavallinen sokeri. Sitä käytetään muun muassa virvoitusjuomissa, jugurtissa ja ketsupissa. Useista muista makeutusaineista poikkeavasti sukraloosi poistuu elimistöstä muuttumattomana. Puhdistamotkaan eivät mahda mitään tälle kloorin orgaaniselle yhdisteelle, joten se leviää sellaisenaan järviin ja vesistöihin.”

Niin, tuota sukraloosia voidaan laittaa elintarvikkeeseen ja mainostaa tuotetta mukamas terveellisesti “Ei lisättyä sokeria.” 

Itse olen tarkkaillut syömistäni ja ruokien raaka-aineita jo pitkään. Löysin kirjasta paljon uutta arvokasta tietoa ja se laittoi entistä enemmän miettimään ruokavaliotani. Olen ollut jo usean vuoden vegaani-riista ruokavaliolla. Syön kasviksia ja hedelmiä. Vähän gluteenittomia viljoja ja riistaa kun sitä on saatavilla. Nyt hienosäädin ruokavaliota. 

Ei lisäaineille. 


Jaa tämä artikkeli
Posted in

Kirjoita kommentti