kumpi teillä tiskaa?

kumpi teillä tiskaa?

17.12.2020

Yksi yleisin riidan aihe parisuhteessa on nykyisin arkiaskareet. Nuo kodin jokapäiväiset työt. Milloin riitoja syntyy siitä kun toinen jättää jotain tekemättä tai joutuu tekemään jotain, milloin taas siitä kun työpanos ei tunnu toisesta jakautuvan tasaisesti. Milloin toinen ei osallistu lainkaan joihinkin askareisiin ja harvoissa tapauksissa milloin hän osallistuu liikaa.

On toki tärkeä jakaa arjen askareet parisuhteessa tasan, mutta mikä sitten on tasan? Mikä työ vastaa toista työtä? Mielestäni vertailua on lähes mahdotonta suorittaa. Eihän kahta täysin eri työtä voi verrata toisiinsa. Ainoastaan ajankäytöllisesti voidaan määritellä, että kyllä minä teen tunnin ja sinä teet tunnin, mutta silloinkin voi tulla eteen kysymys luetaanko suunnittelu, tavaroiden hankinta ja muu valmistelu itse työn tekemiseen?

Mutta mistä tämä nykypäivän ongelma sitten johtuu? Kerron teille oman teoriani. 

Naiset ymmärrän teitä ja teidän turhautumista nykymiehiä kohtaan. Miehet älkää suuttuko kun sanon, mutta meistä miehistä on tullut nykyään vähän hyödyttömiä. Se ei kuitenkaan ole täysin meidän vikaamme. 

Yhteiskunta on tehnyt miehestä lähes tarpeettoman kotiaskareihin, koska usein hänellä ei ole enää omaa tonttia.

Asumme kaupungeissa, kerrostaloissa, rivitaloissa ja lähiöissä. Ei ole enää paikkaa missä korjata ja nikkaroida. Ei pihatöitä, ei mitään. Ei kiinnostusta tai osaamista. Ja tästä on syntynyt parisuhteisiin ongelma, koska naisen työt eivät ole hävinneet, vaan ne ovat seuranneet myös kaupunkiin.

Ennen miehellä oli monia kotitöitä navetassa, pellolla, metsurin hommia metsässä, korjaustöitä pajassa ja talossa. Naiselle taas oli ja on nykyään paljon samantyylisiä askareita. Pyykinpesua, ruoanlaittoa ja siivousta ja kodinhoitoa. Nykyään mies pelaa pleikkaria ja näppäilee puhelinta, vilkaisten välillä pörssikurssit ja urheilutulokset televisiosta.

Siksi nykyään riidellään kodin siivouksesta, ruuanlaitosta ja kaupassa käynnistä, koska kahden ihmisen pitäisi hoitaa samoja töitä. Ei ennen ollut tätä ongelmaa. Miehet ahersivat päivän pellolla ja naiset siivosivat kotia ja hoitivat eläimiä. Elämä oli selkeää ja helppoa. 

Parisuhteen kannalta on tärkeä jakaa töitä, arjen askareita. Jos molemmat käyvät töissä, molempien tulee tehdä kotitöitä.

Jos vain toinen käy töissä, toisen kannattaa ottaa silloin tietysti vastuulleen enemmän kotitöitä. Onhan näin toisen tullessa kotiin heillä mukavaa yhteistä aikaa enemmän. Nykyisin hyvä tapa jakaa kotitöitä on siis katsoa niitä ajankäytöllisesti. Molempien tulee valita mitä kotitöitä haluaa tehdä ja ottaa vastuulleen. 

Jos teidän parisuhteessa tuntuu, että työt eivät mene tasan. Pohtikaa yhdessä arjen askareita ja jakakaa työt uudelleen välillänne niin, että molemmilla on töitä ja molemmat saavat tuntea olevansa tärkeitä. 

Muistakaa aika ajoin myös tehdä toistenne töitä. Osoittakaa siten rakkautta. Samalla huomaatte, kuinka isoa ja arvokasta työtä toinen tekee.


Jaa tämä artikkeli
Posted in

Kirjoita kommentti