espanjalaisen ruokakaupan kassalla

espanjalaisen ruokakaupan kassalla

24.9.2020

Espanjalainen kulttuuri on hieno esimerkki solidaarisuudesta ja yhteiskunnasta joka ei keskity vain tuottavuuteen. Ruokakaupan kassalla ei välittömästi ala ihmettely ja huokailu jos kassahenkilö vaihtaa kuulumisia tutun asiakkaan kanssa. Vaikka ihan ajan kanssa.

Viime talven Espanjan reissulla eräällä kauppareissulla odotimme ainakin viisi minuuttia tälläisen tapauksen johdosta. 

Saavuimme kassoille ostosten kanssa ja näimme, että eräällä kassalla edellinen asiakas oli juuri pakkaamassa tavaroitaan ja maksamassa ostoksiaan. Menimme samalle kassalle ja aloimme nostaa ostoskärrymme sisältöä liukuhihnalle.

Maksettuaan ostokset asiakas ja kassakoneen kuljettaja jatkoivat tuttavallista juttelua. Välillä naurettiin välillä juteltiin kovaan ääneen. Me odotimme vuoroa ja pääsyä seuraavaan kohteeseen.


Kenelläkään ei ollut kiire, ei meidän edessä eikä meidän takana.


Espanjassa viettämämme ajan johdosta tiesimme kuitenkin suhtautua perinteisellä manjana tyylillä asiaan. Juttelimme keskenämme omista asioista. Kenelläkään ei ollut kiire, ei meidän edessä eikä meidän takana.

Kun olimme odottaneet ehkä tuon mainitsemani viisi minuuttia, saivat edellämme ollut asiakas ja myyjä todennäköisesti koko suvun kuulumiset viimein vaihdettua. Sen jälkeen meni vielä minuutti kun he lopettivat keskustelun ja jättivät hyvästit.

Asiakkaan lähdettyä kassakoneen kuljettaja kääntyi meihin päin, hymyili ja tervehti meitä iloisesti. Ei pahoitellut, ei ollut vaivautunut. Kaikki oli hyvin, tietenkin. Hehän olivat vain hetken jutelleet. 

Nykypäivänä ihmiset juttelevat ja keskustelevat aivan liian vähän. Ei olla enää kiinnostuneita mitä ihmisille oikeasti kuuluu. Kunhan saadaan vaan omiin kuviin ja facebook postauksiin paljon tykkäyksiä ja huomiota.

Ja kaikilla tuntuu olevan kiire. Pienikin viivytys kaupan kassalla saa ihmiset turhautumaan ja liikenteessä lähes raivon partaalle. Mihin meillä oikein on niin kiire?

Mitä jos me kaikki vain unohtaisimme kiireen ja oman tärkeytemme. Hymyilisimme, juttelisimme tuttujen ja tuntemattomien kanssa ja ottaisimme rennosti. 

This is not Le Mans !


Jaa tämä artikkeli
Posted in

Kirjoita kommentti