kriittisestä palautteesta

kriittisestä palautteesta

29.10.2020

Hyvä kriittinen palaute on erittäin arvokasta lähes kaikissa tilanteissa. On kyseessä sitten urheilu, taide, työ tai harrastukset. Mutta jostain syystä emme helposti kerro todellista mielipidettä eri tilanteissa. 

Kriittinen palaute käsitetään usein vain negatiiviseksi, mutta tämä ei pidä mielestäni paikkaansa. Perinteinen kehuminen, tosi hyvä, oli kyllä kiva tai tää on hieno eivät kerro lopulta tekijälle varsinaisesti mitään.

Kriittinen palaute, jonka sävy on arvosteleva, antaa tekijälle ajatuksia ja kohtia, joissa hän voi mahdollisesti parantaa suoritustaan tai työtään. Itse tykkään antaa kokonaisvaltaisia arviointeja kun minulta kysytään mielipidettä, joku voisi kutsua niitä usein myös kritiikiksi.

Katson asiasta hyviä puolia, jotka ovat onnistuneet ja kerron niistä, mutta katson myös kohtia missä asiaa voisi parantaa tai hioa. Tämä piirre on aiheuttanut minulle useita harmillisia tilanteita, koska minut on tulkittu väärin. Tarkoitukseni ei ole koskaan moittia vaan antaa enemmänkin kehitysehdotuksia ja vinkkejä, joilla minulle esiteltyä asiaa voisi parantaa ja hioa.

Parisuhteessa tämän luonteenpiirteeni käyttö ei ole aina niin palkitsevaa ja olenkin pyrkinyt opettelemaan sen käyttöä maltillisemmin. Ja ymmärrän hyvin, ei ole kiva kuulla arvostelua ja kritiikkiä, mutta pidän sitä erittäin tärkeänä ja hyvänä apuna kehityksen kannalta.


Ihan kiva ei sano minulle mitään.


Itse toivon aina saavani omista projekteista ja tekemisistä suoraa palautetta. Ihan kiva ei sano minulle mitään. Mutta hyvä hampurilaispalaute, jossa on sekä positiivisia, että negatiivisia asioita kertoo paljon enemmän. Esimerkiksi, että teksti oli sopivan mittainen, ehkä hieman lyhyt,  keskivaiheella kerronta oli vähän epäselvää ja pointti ei oikein välittynyt, mutta lopussa asia tuotiin selkeästi esille.

Kriittinen ja arvosteleva palaute kannattaa pyrkiä ottamaan vastaan mieli avoimena ja tarkasti kuunnellen, vaikka se ei todellakaan ole aina mukavaa. Itsekin olen moneen kertaan lähtenyt ulos ovet paukkuen ja todennut, että kirjoita sitten itse paremmin, kun rakas editorini on arvostellut tekstiäni. Hetken rauhoituttua olen kuitenkin aina tiedostanut, että niin, hän on kyllä oikeassa ja olen alkanut muokata tekstiä.

Kiitä siis aina kriittisestä ja arvostelevasta palautteesta. Niissä piilee usein arvokkaita huomioita ja joskus salaisia oikoteitä ja oivalluksia kohti parempia suorituksia.


Jaa tämä artikkeli
Posted in

Kirjoita kommentti