mihin ihmiskunnan henkinen kehitys jäi?

mihin ihmiskunnan henkinen kehitys jäi?

19.11.2020

Nykyihmisen kehitys alkoi kun muinainen esihistoriallinen ihminen alkoi valmistamaan ja käyttämään työkaluja. Ensimmäiset työkalut olivat suunnattu metsästyskäyttöön. Puunuija lienee yksi varhaisin ihmisen käyttämä työkalu, puisen keihään kanssa. Niitä seurasi kivikirves ja kun opimme työstämään kiveä, teimme keihääseen kivestä kärjen, joka teki aseesta tehokkaamman. Seuraavaksi kehitimme luultavasti jousen ja kivipäiset nuolet.

Myös muut työkalut alkoivat kehittyivät hiljalleen. Suurin mullistus tapahtui kun löysimme maaperästä malmit ja opimme sulattamaan niitä. Pystyimme siten valmistaa entistä kestävämpiä työkaluja ja aseita. Olimme tuolloin jo alkaneet muuttaa pois luolista ja rakentaa rakennuksia.

Kuparia ja pronssia seurasi rauta, jonka keksimisen jälkeen mikään ei enää ollut kuin ennen.  Aseista tuli tehokkaita. Maatalous alkoi kehittyä. Lapio ja kuokka muovasivat maata. Sirppi ja viikate niittivät satoa. Saha, vasara ja naulat rakensivat parempia ja kestävämpiä rakennuksia. Aloimme kehitellä koneita ja laitteita. Puuaurat väistyivät ja tilalle tehtiin rautaiset. 

Ihminen alkoi rakentamaan kyliä ja kaupunkeja. Heimosodat ja reviirit ovat olleet osa ihmisiä ja eläimiä aikojen alusta, mutta rautakaudella alkoi syntymään hallinnan eri muotoja, jotka alkoivat ottamaan valtaa.

Kuninkaat ja diktaattorit hallitsivat ja kirkkojen mahti kasvoi. Mikään ei enää voinut pysäyttää ihmisen ja ahneuden kehitystä. Aloimme haalia enemmän rikkauksia, maata ja valtaa. 

Syntyi kahtiajako köyhien työtätekevien ja rikkaiden hallitsijoiden välillä. Hallintoa kehitettiin. Syntyi hierarkia rakenteita ja valtaa pyrittiin pönkittämään erinäisin keinoin. Byrokratiaa ja lakeja kehitettiin ja veroja alettiin kerätä. Köyhien talonpoikien ja työntekijöiden asemasta tuli heikko. Eikä tuo asetelma ole muuttunut enää sen jälkeen.


Nykypäivänä rahalla pääsee vaikka ison valtion presidentiksi.


Rikkaiden ryhmittymät, järjestöt ja suuryritykset jatkavat edelleen tuota esihistoriallista perintöä ja yrittävät hallita mahdollisimman laajasti ja omistaa mahdollisimman paljon. Nykypäivänä rahalla pääsee vaikka ison valtion presidentiksi.

Meitä pyritään hallitsemaan ja meihin pyritään vaikuttamaan mainonnan avulla, jotta kulutus ja rahanhimo pysyisi meissä. Uusia vaatteita, hienompi auto, isompi talo ja enemmän seuraajia sosiaalisessa mediassa. 

Mitä muuta sitä ihminen voisi haluta?


Jaa tämä artikkeli
Posted in

Kirjoita kommentti